Dietní plán

 

Strava a nutriční doporučení po bariatrické operaci – Sleeve gastrektomie (tubulizace) a gastrický bypass

 

Fáze 1: Čiré tekutiny (1. – 14. den) – začíná den po operaci

Tekutiny by měly být neochucené či bez přidaného cukru. Obecně vzato, jsou to tekutiny, skrz které je vidět. Popíjejte po malých doušcích, usrkávejte. Nepoužívejte brčka – s konzumovanou stravou se natáhne příliš mnoho vzduchu a dochází k nepříjemnému nadýmání.

  • Káva a čaj (studené i horké)
  • Průhledné džusy naředěné vodou (půl na půl) – brusinkový, jablečná, hroznový atd.
  • Náhradní sladidla jsou povolena, ale není dobré si na ně zvykat
  • Vývary bez glutamátů – kuřecí, zeleninový, hovězí. Nejlépe připravený doma
  • Vody a limonády bez obsahu cukru, ochucené stévií
  • Vodové nanuky bez obsahu cukru

Stravu postupně zahušťujte. Sledujte, jak bude vaše tělo reagovat. Postupně byste se měli dostat ke kašovité stravě.

 

Fáze 2: Kašovitá, mixovaná strava (cca 1 měsíc)

  • Strava musí být rozmixovaná tak, aby jí hladce projela vidlička. Ideální je konzistence jablečné výživy nebo hladké bramborové kaše.
  • Používejte mixér nebo kuchyňský robot.
  • Vždy jezte pomalu.
  • Pořádně žvýkejte, rozkousejte všechny kousky, které unikly mixování.

Vhodné potraviny:

Maso a masové alternativy

  • Tuňák ve vlastní šťávě s MALOU lžičkou kvalitní majonézy – rozmixované
  • Rozmixované vařené kuře, krůtí maso, ryba
  • Celá vejce, vaječné žloutky, vaječné bílky – vařená rozmixovaná, míchaná na řídko
  • Arašídové máslo – hladké, bez kousků
  • Tofu, tempeh
  • Vařené rozmixované luštěniny – všechny druhy fazolí, čočka, hrách, cizrna

TIP: Pro zjemnění textury masa můžete při mixování přidat vývar, rajčatovou šťávu, sójovou omáčku (vše z nízkým obsahem sodíku a bez glutamátů) či nízkotučné mléko.

Mléčné výrobky

  • Nízkotučné mléko
  • Rostlinná mléka – mandlové, sójové, atd. Zde pozor na přidaný cukr!
  • Sýr Cottage, sýr Ricotta
  • Nízko- a polotučné jogurty (max. do 3% tuku, bez přidaného cukru, kousky ovoce či müsli)
  • Řecký jogurt a Skyr – skvělé zdroje bílkovin
  • Puding a želatina bez cukru
  • Horká čokoláda/kakao bez cukru

RADA: u některých pacientů se po operaci přechodně vyvine laktózová intolerance. Pokud často pociťujete plynatost a nadýmání, zkuste vynechat mléko a zařadit rostlinné nápoje. P opětovném zavedení mléčných výrobků by měly problémy vymizet.

Zelenina

  • Vařená rozmixovaná zelenina
  • Rajčatové pyré
  • Mixované zeleninové polévky a vývary (bez nudlí, vyhněte se tučným smetanovým polévkám)
  • Pyré z hutnější zeleniny - dýně

RADA: Opatrně se syrovou zeleninou. Obsahuje hodně vlákniny, což může být obtížné strávit. Doporučujeme syrovou zeleninu v této fázi vynechat.

Obiloviny

  • Do hladka mixovaní ovesná kaše
  • Krupicová kaše
  • Bramborová kaše
  • Quinoa, pohanková kaše

Po dobu několika měsíců (a ideálně i let) se vyhýbejte těstovinám, pečivu a bílé rýži. Kromě toho, že to jsou to potraviny s vysokým glykemickým indexem a nejsou vhodné pro hubnutí, můžou v počáteční fázi způsobovat zácpu.

Ovoce

  • Měkké druhy ovoce – banány, červený meloun, avokádo
  • Rozvařená či pečená jablka (bez slupky), jablečná výživa
  • Kompoty bez cukru – mixované, vyjma ananasu

 Tekutiny

  • Snažte se vypít alespoň 1,5 litru tekutin denně. Popíjejte po malých doušcích během celého dne
  • Pijte nesycené a neslazené nápoje – vodu, čaje. Dobré jsou ovocné vody – voda z vylouhovaným ovocem
  • Nepijte zároveň s jídlem. Může to vést k nechtěnému roztažení žaludku

Koření a dochucovadla

  • Sůl pepř, kečup, hořčice, bylinky by měly být bez problému
  • Některé výrazné a ostré koření může způsobit podráždění nového žaludku. Zkoušejte postupně přidávat a sledujte, jak vaše tělo reaguje

Jezte pomalu a vše pečlivě žvýkejte.

Nepijte 30 minut před a 30 minut po jídle.

Jako první vždy jezte bílkovinné potraviny.

Po jídle si nelehejte, abyste si odpočinuli. Pokud jste v horizontální poloze, může dojít ke zpětnému pronikání jídla do jícnu a k pocitu na zvracení či pálení žáhy. Pokud ležíte, zůstává také strava v horní části žaludku déle, což může také vyvolat nepříjemné pocity.

Ukázka jídelníčku mixované stravy:

08.00 Snídaně – jezte AŽ když máte hlad. Není nutné, abyste snídali, pokud na to nejste zvyklí. Časový plán berte orientačně.

  • 2 lžíce do měkka/řídka míchaných vajíček
  • 2 lžíce jogurtu
  • ¼ rozmačkaného banánu

11.00 Proteinový nápoj

  • Sklenice vody
  • Lžíce proteinový prášek

13.00 Oběd

  • 2 lžíce rozmixovaného vařeného kuřete
  • 2 lžíce rozmixované vařené brokolice
  • 2 lžíce rozmixované vařené mrkve

16.00 Proteinový nápoj

  • Sklenice vody
  • Lžíce proteinový prášek

19.00 Večeře

  • 2 lžíce vařené rozmixované rybí filé
  • 3 lžíce špenátu
  • 1 lžíce bramborové kaše

Je dobré, abyste si zvykli na pravidelný režim. Nejlépe je jíst každý den ve stejný čas.

TIP: Zkuste pomalu tažený vývar z masa a zeleniny (na internetu najdete spoustu receptů). Tento pokrm se hodí pro všechny fáze – v první sníte jen tekutou část a pevné složky dáte rodině. V druhé si vše rozmixujete a ve třetí už jíte vše. Vývar obsahuje spoustu bílkovin a živin, které mají hojivé účinky, posilují imunitu a urychlují tak zotavení po operaci.

 

Fáze 3: Tuhá strava

  • Po jednom měsíci by mělo být vše zahojené tak, abyste mohli opět přijímat tuhou stravu. Stejně jako u kašovité stravy, provádějte změny postupně.
  • Velikost jednoho jídla by měla být okolo 100 ml a nikdy by neměla překročit 200 ml.
  • Jedno sousto by mělo bát o velikosti jedné až dvou hracích kostek.
  • Jídlo stále dlouho kousejte (15 – 30krát). Jídlo by mělo mít kašovitou texturu než ho polknete. Tímto pravidlem se držte doživotně.
  • Nenechte se odradit, pokud vám nějaké jídlo neudělá dobře. Zkuste ho zařadit znovu o pár dní později.
  • Nezapomeňte jíst a pít odděleně. Nepijte 30 minut před jídlem a 30 až 60 minut po jídle.
  • Veďte si stravovací deník. Zapisujte si VŠECHNO, co sníte a vypijete. Dělejte si poznámky k jednotlivým potravinám a vašim reakcím na ně. Pomůže vám to kontrolovat kalorický příjem, příjem bílkovin, potravinové intolerance.
  • Pamatujte, že bariatrické operace je nástroj, který vám pomůže dosáhnout vašich cílů. Je pouze na VÁS, abyste učinili ty správné změny a nejzdravější možné volby.

POZOR: Když budete zkoušet různá jídla, možná zjistíte, že je trávíte bez problému a stále zhubnete. Je však potřeba pamatovat na to, že prvních 12 až 18 měsíců je takzvaná líbánková fáze rychlého hubnutí. Po této fázi se může mince obrátit a vy začnete opět přibírat, pokud se nenaučíte správně jíst. Proto je potřeba tuto fázi využít a zapracovat na svých návycích. Jedině tak bude celý proces úspěšný.

Doporučení a rady:

  1. Jezte 3 vyvážená jídla denně a 2 proteinové nápoje mezitím. Můžete zařadit malý snack, pokut to budete potřebovat. Tady pozor, na svačiny si příliš nezvykejte. Často se stává, že z malých svačinek se stanou velká jídla. Vaše cesta by měla směřovat ke třem jídlům denně.
  2. Nové potraviny zařazujte postupně a sledujte, jak tělo reaguje
  3. Jezte malé porce.
  4. Naplánujte si 20 až 30 minut na každé jídlo. Jezte a pijte pomalu. Strava by měla být rozžvýkaná do hladké kašovité konzistence, než ji polknete. Nehltejte a nepolykejte celé kusy.
  5. Přestaňte jíst jakmile ucítíte, že jste syti. Přejídání bude způsobovat bolest žaludku, nevolnost, zvracení a opětovné roztažení žaludku.
  6. Vyhýbejte si syceným nápojům. Způsobují nadýmaní a opětovné roztažení žaludku. Ze stejného důvodu nekonzumujte pomocí brček.
  7. Soustřeďte se na dostatečný příjem bílkovin. Vybírejte si potraviny, kde je jich dostatek a ty jezte jako první.
  8. Omezení příjmu potravy a vstřebávání živin je po operaci radikální. Komplikace z nedostatku mikroživin se nemusí projevit hned a přichází pomalu, ale jejich náprava už může být komplikovaná nebo i vyloučená.
  9. Vyhýbejte se žvýkačkám. Můžou zbytečně povzbuzovat chuť k jídlu a také vést ke zvýšené plynatosti.
  10. Zvykněte si na pravidelný pohyb a zařazujte ho co nejčastěji. Vyberte si sport či pohyb, který vám bude dělat radost.